De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Waarom je op kantoor (geen) koffie moet drinken

28 september 2023

Elke dag worden in Nederland maar liefst 33,5 miljoen kopjes koffie gedronken. Hoeveel er precies op kantoor worden opgedronken is niet bekend. Maar ook dat zullen er heel wat zijn. De voor- en nadelen van koffie drinken op een rijtje.

Op de eerste dag van oktober is het Internationale Koffiedag. Reden genoeg om eens aandacht te besteden aan deze warme drank die op veel kantoren wordt gedronken. In welk kantoorpand staat er geen koffieautomaat. Daarom is het goed de voordelen en nadelen eens op een rijtje te zetten. Weet wat je drinkt.

De voordelen van koffie

  • Productiviteit

Zoals je waarschijnlijk wel weet zit in koffie cafeïne. Een stimulerend middel dat vermoeidheid vermindert en de alertheid verhoogt. Per kop zit er gemiddeld 75 tot 100 milligram cafeïne in je koffie. Natuurlijk hangt er het er vanaf welke soort koffie je drinkt en hoe groot je mok is. Die cafeïne kan dus nuttig zijn. Je kan ’s ochtends goed wakker worden of ’s middags je energiedip bestrijden. Zo kan je dus productiever zijn.

  • Je ontmoet collega’s

Het koffiezetapparaat of de koffiemachine is natuurlijk dé ontmoetingsplek op kantoor. Of je nu bonenkoffie drinkt of cups in het koffiezetapparaat doet. Zo is er tussen de werkzaamheden door tijd om met elkaar de verbinding te zoeken. Of het nu een praatje over je vakantie, je hobby, je thuissituatie of iets anders is. Het informele contact bij de koffieautomaat kan de onderlinge band en relaties versterken. Zo bevordert het de teamgeest en de samenwerking.

  • Even pauze!

Een kop koffie halen is een goed moment om even je hoofd rust te gunnen. Door een loopje naar de automaat om koffie te halen voor jezelf of je collega’s kan je jouw gedachten verzetten en even ontspannen. Zo kan je eventuele stress verminderen. Wie weet, kom je nog op een creatief idee tijdens je koffiepauze.

  • Routine

Voor sommige mensen geeft de gewoonte om koffie te drinken een prettige routine. Het geeft structuur aan je dag. Dat kan fijn zijn.

  • Het is lekker

Smaken verschillen natuurlijk, maar koffiedrinken kan ook gewoon lekker zijn. Wie geniet er nu niet van een bak zwarte koffie, een kop cappuccino of kopje espresso?

De nadelen van koffie

  • Slaapproblemen

Wie gevoelig is voor cafeïne doet er goed aan in de middag- en avonduren geen koffie te drinken. Dit kan leiden tot slaapproblemen in de nacht. Dan werkt koffie averechts natuurlijk. Omdat je dan weinig slaapt kan het daardoor juist je productiviteit verminderen.

  • Angst en nervositeit

Als je te veel cafeïne kan dat leiden tot nervositeit en angsten. In het algemeen kan je wel stellen dat je er niet gezonder op wordt. Dat kan er toe leiden dat je werkprestaties eronder lijden.

  • Verslaving

Wie koffie drinkt en het erg lekker vindt, kan er zelfs verslaafd aan raken. Je hebt dan steeds meer cafeïne nodig om op hetzelfde niveau te kunnen blijven functioneren. Zware gebruikers kunnen last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Dat bevordert je werkprestaties natuurlijk ook niet. Wie niet meer dan vier koppen per dag drinkt, heeft daar geen last van.

Hoe je op koffie reageert hangt helemaal van af van wie je bent en hoe goed je tegen cafeïne kan. Daarom is het goed je ervan bewust te zijn hoe koffie je persoonlijke welzijn en je werkprestaties kan beïnvloeden. Het is dus aan te raden om koffie met mate te drinken.

Het is dus helemaal een persoonlijke afweging hoeveel koffie je wilt drinken. Misschien drink je ook liever thee of een glas water. Mag ook natuurlijk. Wat je ook drinkt: geniet ervan!

Ook bij ons op kantoor drinken we graag koffie? Kom gerust langs bij één van onze recruiters.

 

 

Gerelateerde artikelen

Waarom je in de sales zou moeten gaan werken

Denk je bij sales aan snelle jongens in strakke pakken? Dat hoeft niet perse zo te zijn. Ook iets minder snelle personen kunnen prima in de branche werken. Zolang je maar beschikt over een flink portie lef, commercieel inzicht en doorzettingsvermogen. Communicatieve vaardigheden, empathie, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, productkennis, organisatorische vaardigheden, geduld, klantgerichtheid of onderhandelingsvaardigheden. Beschik je […]

Lees artikel

Thuiswerken, wat zijn de voordelen en nadelen?

Ooit was thuiswerken een uitzondering. Tegenwoordig geven moderne werkgevers hun personeel steeds meer ruimte om thuis hun werk te doen. Maar wat zijn de voor- en nadelen? En wat is een goede thuiswerkplek? Je kunt ze ongetwijfeld nog wel herinneren: de financiële crisis van 2008 en de COVID-19-pandemie vanaf 2019. Die crises dwongen veel bedrijven […]

Lees artikel

Brys: ‘polderjongens’ die gaan voor ultieme match tussen klant én kandidaat

Zoek je naar office professionals voor je bedrijf of organisatie? Drink dan eens een bak koffie met één van de recruiters van Brys. Accountmanager Adriaan Provoost: “Het leukste voor ons is altijd als er na een aantal maanden een bedrijf belt hoe blij ze zijn met de bemiddelde kandidaat. Dat ze bij wijze van spreken […]

Lees artikel