De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Waarom je op kantoor (geen) koffie moet drinken

28 september 2023

Elke dag worden in Nederland maar liefst 33,5 miljoen kopjes koffie gedronken. Hoeveel er precies op kantoor worden opgedronken is niet bekend. Maar ook dat zullen er heel wat zijn. De voor- en nadelen van koffie drinken op een rijtje.

Op de eerste dag van oktober is het Internationale Koffiedag. Reden genoeg om eens aandacht te besteden aan deze warme drank die op veel kantoren wordt gedronken. In welk kantoorpand staat er geen koffieautomaat. Daarom is het goed de voordelen en nadelen eens op een rijtje te zetten. Weet wat je drinkt.

De voordelen van koffie

  • Productiviteit

Zoals je waarschijnlijk wel weet zit in koffie cafeïne. Een stimulerend middel dat vermoeidheid vermindert en de alertheid verhoogt. Per kop zit er gemiddeld 75 tot 100 milligram cafeïne in je koffie. Natuurlijk hangt er het er vanaf welke soort koffie je drinkt en hoe groot je mok is. Die cafeïne kan dus nuttig zijn. Je kan ’s ochtends goed wakker worden of ’s middags je energiedip bestrijden. Zo kan je dus productiever zijn.

  • Je ontmoet collega’s

Het koffiezetapparaat of de koffiemachine is natuurlijk dé ontmoetingsplek op kantoor. Of je nu bonenkoffie drinkt of cups in het koffiezetapparaat doet. Zo is er tussen de werkzaamheden door tijd om met elkaar de verbinding te zoeken. Of het nu een praatje over je vakantie, je hobby, je thuissituatie of iets anders is. Het informele contact bij de koffieautomaat kan de onderlinge band en relaties versterken. Zo bevordert het de teamgeest en de samenwerking.

  • Even pauze!

Een kop koffie halen is een goed moment om even je hoofd rust te gunnen. Door een loopje naar de automaat om koffie te halen voor jezelf of je collega’s kan je jouw gedachten verzetten en even ontspannen. Zo kan je eventuele stress verminderen. Wie weet, kom je nog op een creatief idee tijdens je koffiepauze.

  • Routine

Voor sommige mensen geeft de gewoonte om koffie te drinken een prettige routine. Het geeft structuur aan je dag. Dat kan fijn zijn.

  • Het is lekker

Smaken verschillen natuurlijk, maar koffiedrinken kan ook gewoon lekker zijn. Wie geniet er nu niet van een bak zwarte koffie, een kop cappuccino of kopje espresso?

De nadelen van koffie

  • Slaapproblemen

Wie gevoelig is voor cafeïne doet er goed aan in de middag- en avonduren geen koffie te drinken. Dit kan leiden tot slaapproblemen in de nacht. Dan werkt koffie averechts natuurlijk. Omdat je dan weinig slaapt kan het daardoor juist je productiviteit verminderen.

  • Angst en nervositeit

Als je te veel cafeïne kan dat leiden tot nervositeit en angsten. In het algemeen kan je wel stellen dat je er niet gezonder op wordt. Dat kan er toe leiden dat je werkprestaties eronder lijden.

  • Verslaving

Wie koffie drinkt en het erg lekker vindt, kan er zelfs verslaafd aan raken. Je hebt dan steeds meer cafeïne nodig om op hetzelfde niveau te kunnen blijven functioneren. Zware gebruikers kunnen last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Dat bevordert je werkprestaties natuurlijk ook niet. Wie niet meer dan vier koppen per dag drinkt, heeft daar geen last van.

Hoe je op koffie reageert hangt helemaal van af van wie je bent en hoe goed je tegen cafeïne kan. Daarom is het goed je ervan bewust te zijn hoe koffie je persoonlijke welzijn en je werkprestaties kan beïnvloeden. Het is dus aan te raden om koffie met mate te drinken.

Het is dus helemaal een persoonlijke afweging hoeveel koffie je wilt drinken. Misschien drink je ook liever thee of een glas water. Mag ook natuurlijk. Wat je ook drinkt: geniet ervan!

Ook bij ons op kantoor drinken we graag koffie? Kom gerust langs bij één van onze recruiters.

 

 

Gerelateerde artikelen

Veerle Schippers Brys

Hoe je ervoor zorgt dat nieuwe medewerkers zich helemaal thuis (gaan) voelen bij jouw bedrijf

Je kan bijna zeker stellen dat het áltijd spannend is voor een nieuwe medewerker op de eerste werkdag. Het verwelkomen van iemand gaat dan ook verder dan een handtekening bij de ondertekening van het contract. Het is het begin van een relatie die bijdraagt aan het succes van jouw bedrijf. Voor een eerste indruk krijg […]

Lees artikel

Wat je allemaal moet weten als je een auto van de zaak rijdt

Rijd je met veel plezier een Tesla Model 3 als auto van de zaak? Je bent niet de enige. Dit model schijnt de populairste leaseauto te zijn. Altijd leuk zo’n leaseauto. Maar wat moet je  allemaal weten als je er eentje mag gaan rijden? Wij helpen je alvast op weg. Als je een auto van […]

Lees artikel

Wat zijn atv-dagen (of adv-dagen)?

Een dagje naar de dierentuin met de kids, een lang weekend naar Terschelling of gewoon lekker een extra dagje vrij. De mogelijkheden van atv-dagen zijn eindeloos. Je moet alleen wél de mazzel hebben dat je werkgever ze voor je heeft geregeld. Niet iedereen heeft er namelijk recht op. Voor je een gat in de lucht […]

Lees artikel