De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Hoe je ervoor zorgt dat nieuwe medewerkers zich helemaal thuis (gaan) voelen bij jouw bedrijf

12 maart 2024
Veerle Schippers Brys

Je kan bijna zeker stellen dat het áltijd spannend is voor een nieuwe medewerker op de eerste werkdag. Het verwelkomen van iemand gaat dan ook verder dan een handtekening bij de ondertekening van het contract. Het is het begin van een relatie die bijdraagt aan het succes van jouw bedrijf. Voor een eerste indruk krijg je geen tweede kans.

Hier wat tips die je kunt gebruiken voor een goede onboarding.

  •  Wees vooraf attent

Vóór de eerste werkdag kun je al zorgen voor een positieve toonzetting op werkdag 1. Verstuur daarom iemand een attentie. Denk aan een persoonlijk kaartje of een welkomstpakketje met bedrijfsgeschenken. Zo voelt de nieuwe medewerker zich al gewaardeerd voor diegene begint met werken.

  •  Een goede voorbereiding is het halve werk

Deel ook praktische informatie vooraf. Zo weet de nieuwe medewerker precies waar die aan toe is. Geef heldere info (per mail of telefonisch) over werktijden, werklocatie(s) en eventuele contracten of documenten die vooraf doorgelezen moet worden. Zo stel je de nieuwe medewerker gerust voordat diegene aan het werk gaat.

  • Wijs een buddy toe

Het is slim om een buddy aan te wijzen. Een collega die de ‘nieuweling’ alles vertelt over het reilen en zeilen binnen de afdeling of het bedrijf. Ook kan diegene vragen beantwoorden en begeleiding bieden. Zo iemand is voor de nieuwe collega misschien wel van onschatbare waarde.

  •  Organiseer een warm welkom

Wie wil er niet hartelijk welkom worden geheten op de eerste werkdag? Geef de nieuwe collega een rondleiding op kantoor, laat diegenen kennismaken met (directe) collega’s en organiseer een informele bijeenkomst om de nieuwe medewerker welkom te heten. Zo zorg je voor een gevoel van verbondenheid en bevorder je de betrokkenheid.

  • Zorg voor de benodigde middelen

Niet is ontmoedigender voor een nieuwe medewerker dan dat niet over de benodigde tools te beschikken op de eerste werkdag. Zorg daarom dat ICT-middelen, wachtwoorden en sleutels klaarliggen. Zo kan diegene vol goede moed aan het werk.

Door te investeren in een zorgvuldige pre- en onboarding en een warm welkom ,bouw je niet alleen aan een plezierige bedrijfscultuur. Je trekt ook talent aan dat langer blijft.

Voor meer informatie kan je altijd contact opnemen met één van onze recruiters.

Gerelateerde artikelen

Wat je allemaal moet weten als je een auto van de zaak rijdt

Rijd je met veel plezier een Tesla Model 3 als auto van de zaak? Je bent niet de enige. Dit model schijnt de populairste leaseauto te zijn. Altijd leuk zo’n leaseauto. Maar wat moet je  allemaal weten als je er eentje mag gaan rijden? Wij helpen je alvast op weg. Als je een auto van […]

Lees artikel

Wat zijn atv-dagen (of adv-dagen)?

Een dagje naar de dierentuin met de kids, een lang weekend naar Terschelling of gewoon lekker een extra dagje vrij. De mogelijkheden van atv-dagen zijn eindeloos. Je moet alleen wél de mazzel hebben dat je werkgever ze voor je heeft geregeld. Niet iedereen heeft er namelijk recht op. Voor je een gat in de lucht […]

Lees artikel

Waarom je in de sales zou moeten gaan werken

Denk je bij sales aan snelle jongens in strakke pakken? Dat hoeft niet perse zo te zijn. Ook iets minder snelle personen kunnen prima in de branche werken. Zolang je maar beschikt over een flink portie lef, commercieel inzicht en doorzettingsvermogen. Communicatieve vaardigheden, empathie, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, productkennis, organisatorische vaardigheden, geduld, klantgerichtheid of onderhandelingsvaardigheden. Beschik je […]

Lees artikel