De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Zit je heel de dag achter je bureau? Er is wat tegen te doen!

3 augustus 2023

Wie de cijfers (TNO, 2016) over zittend werken ziet, schrikt zich vast en zeker een hoedje. Hier komen ze: Nederlandse werknemers zitten op een doordeweekse dag 10,1 uur. In heel Europa zitten Nederlanders het meest: 62 procent zit meer dan 5,5 uur per dag. Wereldwijd worden de kosten van fysieke inactiviteit (in 2013) 47,7 miljard euro. En dat is nog niet alles: door te veel zittend te werken, kunnen er ook gezondheidsproblemen ontstaan. Bijvoorbeeld hart- en vaatziektes, rugpijn, nekpijn of obesitas.

Ongetwijfeld heb je hier als iemand die waarschijnlijk dagelijks op kantoor te vinden is mee te maken. Misschien ben je er al mee aan de slag of is het tijd voor actie. Hier wat tips en tricks die jou kunnen helpen in de strijd tegen je ‘zitverslaving’.

1. Ga staand werken

Eén van de manieren om zittend werken tegen te gaan is heel simpel: ga staand werken. Natuurlijk moet je dan wel een sta-bureau of een verstelbaar bureau hebben. Zo kun je afwisselend staand en zittend werken. Door staand te werken kan je de druk op je rug verminderen en de doorstroming van je bloed toenemen.

2. Neem regelmatig pauze

Koffie halen, een wandelingetje naar de printer of een ‘small talk’ met een collega. Clichés van jewelste, maar het zijn wel de pauzes die je nodig hebt in de kantoorjungle. Regelmatige pauzes zijn belangrijk. Probeer om het halfuur even op staan. Al is het maar een minuutje.

3. Ga wandelen

Achter een tafel een boterhammetje nuttigen met collega’s. Kan natuurlijk. Maar wat houd je tegen om niet buiten een ommetje te gaan doen? Het weer speelt natuurlijk een rol, maar je kunt er prima een gewoonte van maken om al wandelend te lunchen met je collega’s.  Frisse lucht kan mentaal en fysiek verfrissend zijn. Dat kan niet alleen in je pauzes, maar ook tijdens een vergadering of een overleg.

4. Trap in plaats van de lift

Een simpel iets, maar wel praktisch. Vermijd de lift en neem de trap. Zo kan je wat extra beweging toevoegen aan je dagelijkse routine.

5. Fietsen of lopend haar het werk

Als je niet te ver van je werk woont, kan je overwegen om met de fiets of lopend naar je werk te gaan.

6. Drink meer water

Een misschien wat verassende tip, maar drink voldoende water. Dit is niet alleen belangrijk voor de waterhuishouding van je lichaam, maar dwingt je ook wat vaker om naar het toilet te gaan. Hoppa, weer wat beweging!

Kortom, zit je te veel op je bureaustoel? Er is wat tegen te doen! Kom in actie. Zo kan je ook een gezond kantoorleven opbouwen.

Nog vragen? Neem gerust contact op met één van onze recruiters

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Jouw carrière naar een hoger plan tillen? Zo doe je dat

Jouw carrière naar een hoger plan brengen. Brys helpt daar graag aan mee natuurlijk. Sterker nog: onze recruiters zijn dagelijks bezig om mensen te helpen een stapje hogerop te komen. Maar hoe doe je dat?   Een mooie loopbaan waarin je van betekenis kan zijn. Wie wil dat nu niet? Toch is het nog een […]

Lees artikel

Waar Brys voor zorgt? Dat jij je kan ontwikkelen op een plek die bij je past

Zoek je een baan in de marketing, sales, HR, commercie of een andere officefunctie? Klop dan zeker bij Brys aan, zegt recruiter Jenty Treuren. “Op een persoonlijke manier bemiddelen wij professionals naar een vaste baan waarin je kan (door)groeien en ontwikkelen.” Die persoonlijke werkwijze is kenmerkend voor Brys, zegt Jenty, talent sourcing specialist bij de […]

Lees artikel

Op deze dag van de week ben jij (waarschijnlijk) het minst productief

Wat is er fijner dan een lekkere productieve werkdag te hebben? Amerikaanse wetenschappers deden onderzoek naar de productiviteit van werknemers op werkdagen. “Het blijkt dat het computergebruik toeneemt tijdens de week, maar opvallend daalt op vrijdagen.” De onderzoekers deden twee jaar lang onderzoek naar het computergebruik van 789 kantoormensen bij grote bedrijven in de Amerikaanse […]

Lees artikel