De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Zit je heel de dag achter je bureau? Er is wat tegen te doen!

3 augustus 2023

Wie de cijfers (TNO, 2016) over zittend werken ziet, schrikt zich vast en zeker een hoedje. Hier komen ze: Nederlandse werknemers zitten op een doordeweekse dag 10,1 uur. In heel Europa zitten Nederlanders het meest: 62 procent zit meer dan 5,5 uur per dag. Wereldwijd worden de kosten van fysieke inactiviteit (in 2013) 47,7 miljard euro. En dat is nog niet alles: door te veel zittend te werken, kunnen er ook gezondheidsproblemen ontstaan. Bijvoorbeeld hart- en vaatziektes, rugpijn, nekpijn of obesitas.

Ongetwijfeld heb je hier als iemand die waarschijnlijk dagelijks op kantoor te vinden is mee te maken. Misschien ben je er al mee aan de slag of is het tijd voor actie. Hier wat tips en tricks die jou kunnen helpen in de strijd tegen je ‘zitverslaving’.

1. Ga staand werken

Eén van de manieren om zittend werken tegen te gaan is heel simpel: ga staand werken. Natuurlijk moet je dan wel een sta-bureau of een verstelbaar bureau hebben. Zo kun je afwisselend staand en zittend werken. Door staand te werken kan je de druk op je rug verminderen en de doorstroming van je bloed toenemen.

2. Neem regelmatig pauze

Koffie halen, een wandelingetje naar de printer of een ‘small talk’ met een collega. Clichés van jewelste, maar het zijn wel de pauzes die je nodig hebt in de kantoorjungle. Regelmatige pauzes zijn belangrijk. Probeer om het halfuur even op staan. Al is het maar een minuutje.

3. Ga wandelen

Achter een tafel een boterhammetje nuttigen met collega’s. Kan natuurlijk. Maar wat houd je tegen om niet buiten een ommetje te gaan doen? Het weer speelt natuurlijk een rol, maar je kunt er prima een gewoonte van maken om al wandelend te lunchen met je collega’s.  Frisse lucht kan mentaal en fysiek verfrissend zijn. Dat kan niet alleen in je pauzes, maar ook tijdens een vergadering of een overleg.

4. Trap in plaats van de lift

Een simpel iets, maar wel praktisch. Vermijd de lift en neem de trap. Zo kan je wat extra beweging toevoegen aan je dagelijkse routine.

5. Fietsen of lopend haar het werk

Als je niet te ver van je werk woont, kan je overwegen om met de fiets of lopend naar je werk te gaan.

6. Drink meer water

Een misschien wat verassende tip, maar drink voldoende water. Dit is niet alleen belangrijk voor de waterhuishouding van je lichaam, maar dwingt je ook wat vaker om naar het toilet te gaan. Hoppa, weer wat beweging!

Kortom, zit je te veel op je bureaustoel? Er is wat tegen te doen! Kom in actie. Zo kan je ook een gezond kantoorleven opbouwen.

Nog vragen? Neem gerust contact op met één van onze recruiters

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Veerle Schippers Brys

Hoe je ervoor zorgt dat nieuwe medewerkers zich helemaal thuis (gaan) voelen bij jouw bedrijf

Je kan bijna zeker stellen dat het áltijd spannend is voor een nieuwe medewerker op de eerste werkdag. Het verwelkomen van iemand gaat dan ook verder dan een handtekening bij de ondertekening van het contract. Het is het begin van een relatie die bijdraagt aan het succes van jouw bedrijf. Voor een eerste indruk krijg […]

Lees artikel

Wat je allemaal moet weten als je een auto van de zaak rijdt

Rijd je met veel plezier een Tesla Model 3 als auto van de zaak? Je bent niet de enige. Dit model schijnt de populairste leaseauto te zijn. Altijd leuk zo’n leaseauto. Maar wat moet je  allemaal weten als je er eentje mag gaan rijden? Wij helpen je alvast op weg. Als je een auto van […]

Lees artikel

Wat zijn atv-dagen (of adv-dagen)?

Een dagje naar de dierentuin met de kids, een lang weekend naar Terschelling of gewoon lekker een extra dagje vrij. De mogelijkheden van atv-dagen zijn eindeloos. Je moet alleen wél de mazzel hebben dat je werkgever ze voor je heeft geregeld. Niet iedereen heeft er namelijk recht op. Voor je een gat in de lucht […]

Lees artikel