De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Wat zijn atv-dagen (of adv-dagen)?

11 januari 2024

Een dagje naar de dierentuin met de kids, een lang weekend naar Terschelling of gewoon lekker een extra dagje vrij. De mogelijkheden van atv-dagen zijn eindeloos. Je moet alleen wél de mazzel hebben dat je werkgever ze voor je heeft geregeld. Niet iedereen heeft er namelijk recht op.

Voor je een gat in de lucht springt en denkt recht te hebben op vrije dagen: check eerst in de bedrijfsregels of cao of je werkgever deze ‘extra’ vrije dagen voor jou heeft geregeld. Of je atv-dagen hebt hangt helemaal af van jouw werkgever, de sector waarin je werkt of je individuele arbeidsovereenkomst.

Waar staan de afkortingen atv en adv voor?

Voor arbeidstijdverkorting (atv) en arbeidsduurverkorting (adv). De termen betekenen niet precies hetzelfde. Wel zijn het allebei dagen met roostervrije uren. Arbeidsduurverkorting zorgt vooral voor een kortere werkweek. Een werknemer kan dan een dag(deel) vrij zijn. Bij arbeidstijdverkorting bepaalt de werkgever wanneer de werknemer vrij is. Als de werkgever dat niet wil, kan de werknemer dat ook eventueel ook zélf bepalen.

Wat kan je met die dagen doen?

– Vrije dagen opnemen

Een extra vrije dag is altijd lekker. Je kan deze dagen gebruiken als extra vakantiedagen. Zo kan je lekker genieten van je vrije tijd.

– Een verlengd weekend

Door deze dagen slim te plannen kan je een lang weekend vrij hebben. Zo heb je meer tijd voor korte vakanties, reizen of andere persoonlijke activiteiten.

– Flexibele werktijden

Sommige bedrijven en werkgevers bieden de mogelijkheid deze dagen flexibel in te zetten. Zo kan je kortere werkweken creëren of halve dagen opnemen.

– Verminderen van werkdruk

Door meer vrij te zijn kunnen deze dagen bijdragen aan het verminderen van werkdruk en stress. Zo bevorderen ze jouw welzijn en gezondheid.

Zijn deze dagen wettelijk verplicht?

Nee, jouw werkgever is niet verplicht om je deze dagen te geven. Er is geen wet voor. Je hebt er alleen recht op als ze in jouw cao of bedrijfsregelingen te vinden zijn.

Kun je een mooi voorbeeld geven?

Sven is accountmanager bij een bedrijf dat landbouwmachines verkoopt. Standaard werkt hij 40 per week. Sven heeft echter in zijn contract staan dat hij 42 uur per week werkt. Dat betekent dat hij 2 uren per week extra maakt. Als compensatie krijgt hij dan atv-dagen per week toegewezen.

Nu wil Sven graag deze zomer op reis naar de jungle van Zuid-Amerika. Daarom boekt hij een reis van 22 dagen (de weekenden zijn geen werkdagen) naar Brazilië. Normaal gesproken heeft hij 10 atv-dagen per jaar. Standaard heeft hij 20 vakantiedagen in zijn contract staan. Doordat hij 2 extra dagen op kan nemen kan hij deze reis dus maken. Zo heeft hij profijt van zijn atv-dagen.

Misschien heb jij het geluk dat je kan beschikken over atv- of adv-dagen? Eén ding moet je dan zeker doen: er goed van genieten!

Heb je over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op met één van onze recruiters

 

Gerelateerde artikelen

Veerle Schippers Brys

Hoe je ervoor zorgt dat nieuwe medewerkers zich helemaal thuis (gaan) voelen bij jouw bedrijf

Je kan bijna zeker stellen dat het áltijd spannend is voor een nieuwe medewerker op de eerste werkdag. Het verwelkomen van iemand gaat dan ook verder dan een handtekening bij de ondertekening van het contract. Het is het begin van een relatie die bijdraagt aan het succes van jouw bedrijf. Voor een eerste indruk krijg […]

Lees artikel

Wat je allemaal moet weten als je een auto van de zaak rijdt

Rijd je met veel plezier een Tesla Model 3 als auto van de zaak? Je bent niet de enige. Dit model schijnt de populairste leaseauto te zijn. Altijd leuk zo’n leaseauto. Maar wat moet je  allemaal weten als je er eentje mag gaan rijden? Wij helpen je alvast op weg. Als je een auto van […]

Lees artikel

Waarom je in de sales zou moeten gaan werken

Denk je bij sales aan snelle jongens in strakke pakken? Dat hoeft niet perse zo te zijn. Ook iets minder snelle personen kunnen prima in de branche werken. Zolang je maar beschikt over een flink portie lef, commercieel inzicht en doorzettingsvermogen. Communicatieve vaardigheden, empathie, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, productkennis, organisatorische vaardigheden, geduld, klantgerichtheid of onderhandelingsvaardigheden. Beschik je […]

Lees artikel