De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Wat je allemaal moet weten als je een auto van de zaak rijdt

1 februari 2024

Rijd je met veel plezier een Tesla Model 3 als auto van de zaak? Je bent niet de enige. Dit model schijnt de populairste leaseauto te zijn. Altijd leuk zo’n leaseauto. Maar wat moet je  allemaal weten als je er eentje mag gaan rijden? Wij helpen je alvast op weg.

Als je een auto van de zaak gaat rijden is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om financiële zaken, het beleid van je werkgever, de fiscale gevolgen en het type auto dat je mag rijden.

Met welke zaken moet je rekening houden als je een auto van de zaak gaat rijden?

  •  De bijtelling

Als je een leaseauto gaat rijden, staat de Belastingdienst zeker bij je op de stoep. Wie een auto van de zaak heeft, moet namelijk bijtelling betalen. Dat is een belasting die je moet betalen voor het privégebruik van de auto. Hoe hoog het bedrag is hangt af van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de auto. Overigens kan het handig zijn om bij de autokeuze rekening te houden met de bijtelling. Auto’s met een lagere CO2-uitstoot hebben over het algemeen een lagere bijtelling. De bijtelling is één van de fiscale voordelen van een auto van de zaak.

  • De kilometerregistratie

Wie wil voorkomen dat je bijtelling voor privégebruik moet betalen, doet er verstandig aan kilometers exact te registreren. Zo kan je aantonen dat je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Dat is belangrijk, want bij meer dan dat aantal kilometers kan je mogelijk een naheffing van de Belastingdienst krijgen.

  •  Onderhoud en reparaties

Voordat je de auto eventueel in de kreukels rijdt, is het fijn om te onderzoeken hoe het zit met reparaties en onderhoud. Controleer of die zaken worden gedekt door de werkgever of de leaseovereenkomst.

  •  Eigen bijdrage

Sommige werkgevers vragen werknemers een eigen bijdrage te betalen voor het privégebruik van de auto van de zaak. Dit kan van invloed zijn op de uiteindelijke kosten.

  •  Tanken en tankpassen

Open deur: als je elektrisch rijdt heb je geen tankpasje nodig. Moet je wel tanken om je voort te bewegen? Weet dan hoe het zit. Controleer of brandstofkosten worden vergoed en hoe dit proces werkt. Houdt sowieso rekening met het brandstofverbruik van de auto. Vooral als je zelf verantwoordelijk bent voor de kosten.

  •  De leasevorm

Als je een leaseauto rijdt zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de leasevoorwaarden. Zoals de looptijd en de mogelijke kosten bij vroegtijdige beëindiging.

Het is altijd verstandig om over jouw situatie advies in te winnen bij een professionele adviseur. Op deze manier ben je volledig op de hoogte van de geldende regelingen, bepalingen en de opties die van toepassing zijn in jouw specifieke situatie.

Nog vragen? Trek gersut bij een Brys-recruiter aan de bel!

Gerelateerde artikelen

Kalende man is werkzaam als HR manager en is aan het communiceren met zijn collega

Wat doet een HR manager?

Als werving- en selectiebureau begrijpen we bij Brys dat het personeelsbeheer van essentieel belang is voor het succes van elke organisatie. HR managers spelen hierbij een cruciale rol door ervoor te zorgen dat het personeel tevreden en productief is. In deze blog werpen we een blik op wat een HR manager doet en waarom deze […]

Lees artikel
Een man is werkende op kantoor in rotterdam en is aan het werk op zijn laptop

Wat doet een accountmanager?

Bij Brys weten we hoe essentieel een accountmanager is voor elke organisatie. Een accountmanager draagt bij aan het succes van bedrijven door klantrelaties te beheren en nieuwe zakelijke kansen te creëren. In deze blog bespreken we de rol van een accountmanager en waarom deze functie zo belangrijk is. Wat is een Accountmanager? Een accountmanager is […]

Lees artikel
Veerle Schippers Brys

Hoe je ervoor zorgt dat nieuwe medewerkers zich helemaal thuis (gaan) voelen bij jouw bedrijf

Je kan bijna zeker stellen dat het áltijd spannend is voor een nieuwe medewerker op de eerste werkdag. Het verwelkomen van iemand gaat dan ook verder dan een handtekening bij de ondertekening van het contract. Het is het begin van een relatie die bijdraagt aan het succes van jouw bedrijf. Voor een eerste indruk krijg […]

Lees artikel