De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Thuiswerken, wat zijn de voordelen en nadelen?

30 november 2023

Ooit was thuiswerken een uitzondering. Tegenwoordig geven moderne werkgevers hun personeel steeds meer ruimte om thuis hun werk te doen. Maar wat zijn de voor- en nadelen? En wat is een goede thuiswerkplek?

Je kunt ze ongetwijfeld nog wel herinneren: de financiële crisis van 2008 en de COVID-19-pandemie vanaf 2019. Die crises dwongen veel bedrijven en organisaties om hun personeel thuis te laten werken. De toenemende digitalisering en automatisering (computers, laptops, internet en mobiele technologie) maakte het bovendien makkelijker om op afstand te werken.

Hoewel iedereen thuiswerken verschillend ervaart, heeft het sowieso een aantal voor- en nadelen.

De voordelen:

  • Je bent flexibel

Boodschappen doen of de kinderen naar school brengen. Het gaat allemaal wat makkelijker als je thuiswerkt. Je kan je eigen werkritme en – schema’s aanhouden. Zo kan je een goede balans vinden tussen je werk- en privéleven.

  • Het kan tijd en geld besparen

Doordat je niet hoeft te reizen van en naar je werk kan je geld en tijd besparen. Zo geef je minder geld uit aan brandstof, openbaar vervoer of je lunch. Het kan natuurlijk zijn dat dit door je werkgever voor een (groot) deel wordt vergoed, dan maken deze voordelen wat minder uit. Wat je sowieso bespaart is tijd. Van je thuiswerkplek naar je keuken lopen is nu eenmaal wat minder ver dan de afstand tussen je keuken en kantoor

  • Je bent productiever

Veel mensen ervaren thuiswerken productiever dan een dag op kantoor. Dat komt omdat ze niet worden afgeleid door collega’s, drukte, vergaderingen of andere dingen. Dat kan ervoor zorgen dat je productiever bent, omdat je geconcentreerder kan werken. Een goede eigen thuiswerkplek helpt hier uiteraard bij.

De nadelen:

  • Je komt in een sociale isolatie terecht

Als je thuiswerkt, heb je meestal geen collega’s bij wie je even een praatje kan maken. Dat kan er misschien voor zorgen dat je je soms eenzaam voelt. Dat kan weer negatieve gevolgen hebben voor jouw mentale gezondheid. Het is natuurlijk eenvoudig op te lossen door (vaker) op kantoor te werken.

  • Je hebt te veel afleiding en een gebrek aan focus

Waar de één juist thuis meer focus heeft, kan voor de ander ook het tegenovergestelde gelden: je hebt juist méér afleiding dan op kantoor. Er moet nog een wasje worden gedraaid of je moet nog stofzuigen bijvoorbeeld. Dat kan even een leuke break geven als je heel de tijd achter je laptop zit. Maar als de klusjes thuis zich opstapelen, is het misschien juist moeilijker om gericht te blijven op je werk.

  • Je hebt meer technische uitdaging

De techniek thuis is meestal wat lastiger te regelen als op kantoor. Thuis kan je zomaar tegen problemen met de internetverbinding of softwareproblemen aanlopen. Het zijn dingen die je productiviteit in jouw nadeel kunnen beïnvloeden.

  • De grens tussen werk en privé vervaagt

Wanneer je thuiswerkt kan het moeilijk(er) zijn om een scheiding aan te brengen tussen werk en privé. Kijk daarmee uit, want voor hetzelfde geld raak je overwerkt doordat je de neiging hebt om door te (blijven) gaan. Dat kan eventueel leiden tot een burn-out.

Zelf weet je ongetwijfeld waar je voorkeur ligt: thuis of op kantoor werken. Het hangt natuurlijk van veel dingen af. De werksfeer, de bedrijfscultuur, je thuiswerkplek zelf en hoe je werkgever over thuiswerken denkt. Weeg daarom goed de voor- en nadelen af voordat je een beslissing neemt.

Wil je eens met één van onze recruiters hierover praten? Kom gerust een bakkie doen. 

Gerelateerde artikelen

Veerle Schippers Brys

Hoe je ervoor zorgt dat nieuwe medewerkers zich helemaal thuis (gaan) voelen bij jouw bedrijf

Je kan bijna zeker stellen dat het áltijd spannend is voor een nieuwe medewerker op de eerste werkdag. Het verwelkomen van iemand gaat dan ook verder dan een handtekening bij de ondertekening van het contract. Het is het begin van een relatie die bijdraagt aan het succes van jouw bedrijf. Voor een eerste indruk krijg […]

Lees artikel

Wat je allemaal moet weten als je een auto van de zaak rijdt

Rijd je met veel plezier een Tesla Model 3 als auto van de zaak? Je bent niet de enige. Dit model schijnt de populairste leaseauto te zijn. Altijd leuk zo’n leaseauto. Maar wat moet je  allemaal weten als je er eentje mag gaan rijden? Wij helpen je alvast op weg. Als je een auto van […]

Lees artikel

Wat zijn atv-dagen (of adv-dagen)?

Een dagje naar de dierentuin met de kids, een lang weekend naar Terschelling of gewoon lekker een extra dagje vrij. De mogelijkheden van atv-dagen zijn eindeloos. Je moet alleen wél de mazzel hebben dat je werkgever ze voor je heeft geregeld. Niet iedereen heeft er namelijk recht op. Voor je een gat in de lucht […]

Lees artikel