De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Op sollicitatiegesprek? Loop er dan pico bello bij

12 oktober 2023

Iedereen snapt dat je niet in je dagelijkse ‘kloffie’ op sollicitatiegesprek moet gaan. Het is belangrijk dat je er netjes uitziet en representatief bent. Hier wat – ongevraagd – kledingadvies.

Niemand zal ontkennen dat een sollicitatiegesprek een belangrijk moment is. Je wilt die baan te pakken krijgen, toch? Het is een open deur om te stellen dat je er daarom dat je jezelf representatief kleedt als je met een mogelijk toekomstige werkgever in gesprek gaat. Alles voor die mooie baan.

  •  Pas je aan de bedrijfscultuur aan

Voor je überhaupt maar een kledingstuk uit de kast trekt, is het goed om onderzoek te doen naar het bedrijf zelf. Jouw kleding kun je het beste af stemmen op het bedrijf en de bedrijfscultuur. Daarom kan een extra blik op de website geen kwaad. Soms staan daar foto’s op van medewerkers. Aan de hand daarvan kun je jouw kledingkeuze bepalen. Is die formeel en zakelijk of wat informeler? Bij twijfel kan je beter kiezen voor een formelere variant.

Overigens speelt niet alleen de bedrijfscultuur een rol. Ook de branche of de sector waarin je werkt, speelt een rol. En niet te vergeten, de functie zelf. Een accountmanager trekt nu eenmaal andere kleding aan als een ecoloog.

  • Trek nette kleding aan

Het is een overbekend gezegde, maar zo klaar als een klontje: je kan maar één keer een eerste indruk maken. Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet. Voor mannen kan dat betekenen dat je een pak en stropdas draagt. Vrouwen kunnen kiezen voor een nette jurk, een blouse met rok of een broekpak. Zoals gezegd: kijk daarbij vooral naar de bedrijfscultuur. Wie er netjes uitziet, straalt professionaliteit uit. Ook toon je respect naar het bedrijf en voor de personen met wie je spreekt. Het laat bovendien zien dat je serieus toegewijd bent aan de baan.

  • Draag kleding waarin jij je comfortabel voelt

Je kleding moet niet alleen netjes en tiptop in orde zijn als je bij een bedrijf gaat praten. Die moet natuurlijk ook comfortabel voelen. Zorg ervoor dat de kleding goed past en niet te strak of te los zit. Verder kun je het beste schoenen kiezen die comfortabel zijn om heel de dag te kunnen dragen. Zo ben je nog zelfverzekerder en ga je met meer zelfvertrouwen het gesprek in.

  • Kies voor neutrale kleuren

Oké, als je als docent bij de Kunstacademie solliciteert is vrolijke, kleurrijke en fleurige kleding waarschijnlijk niet zo erg. In veel andere gevallen is het wijs en verstandig om neutrale kleuren te kiezen als je naar een sollicitatiegesprek gaat. Zwart, grijs, donkerblauw, wit of beige zijn prima kleuren om mee voor de dag te komen. Met die kleuren straal je professionaliteit en zakelijkheid uit. Bovendien zorgen deze kleuren ervoor dat de focus op jou als sollicitant blijft. Zo kun je nog beter toelichten waarom jíj die bewuste baan moet krijgen.

Wil je meer advies hierover? Trek dan zeker eens aan de bel bij één van onze recruiters.

Gerelateerde artikelen

Veerle Schippers Brys

Hoe je ervoor zorgt dat nieuwe medewerkers zich helemaal thuis (gaan) voelen bij jouw bedrijf

Je kan bijna zeker stellen dat het áltijd spannend is voor een nieuwe medewerker op de eerste werkdag. Het verwelkomen van iemand gaat dan ook verder dan een handtekening bij de ondertekening van het contract. Het is het begin van een relatie die bijdraagt aan het succes van jouw bedrijf. Voor een eerste indruk krijg […]

Lees artikel

Wat je allemaal moet weten als je een auto van de zaak rijdt

Rijd je met veel plezier een Tesla Model 3 als auto van de zaak? Je bent niet de enige. Dit model schijnt de populairste leaseauto te zijn. Altijd leuk zo’n leaseauto. Maar wat moet je  allemaal weten als je er eentje mag gaan rijden? Wij helpen je alvast op weg. Als je een auto van […]

Lees artikel

Wat zijn atv-dagen (of adv-dagen)?

Een dagje naar de dierentuin met de kids, een lang weekend naar Terschelling of gewoon lekker een extra dagje vrij. De mogelijkheden van atv-dagen zijn eindeloos. Je moet alleen wél de mazzel hebben dat je werkgever ze voor je heeft geregeld. Niet iedereen heeft er namelijk recht op. Voor je een gat in de lucht […]

Lees artikel