De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Op sollicitatiegesprek? Loop er dan pico bello bij

12 oktober 2023

Iedereen snapt dat je niet in je dagelijkse ‘kloffie’ op sollicitatiegesprek moet gaan. Het is belangrijk dat je er netjes uitziet en representatief bent. Hier wat – ongevraagd – kledingadvies.

Niemand zal ontkennen dat een sollicitatiegesprek een belangrijk moment is. Je wilt die baan te pakken krijgen, toch? Het is een open deur om te stellen dat je er daarom dat je jezelf representatief kleedt als je met een mogelijk toekomstige werkgever in gesprek gaat. Alles voor die mooie baan.

  •  Pas je aan de bedrijfscultuur aan

Voor je überhaupt maar een kledingstuk uit de kast trekt, is het goed om onderzoek te doen naar het bedrijf zelf. Jouw kleding kun je het beste af stemmen op het bedrijf en de bedrijfscultuur. Daarom kan een extra blik op de website geen kwaad. Soms staan daar foto’s op van medewerkers. Aan de hand daarvan kun je jouw kledingkeuze bepalen. Is die formeel en zakelijk of wat informeler? Bij twijfel kan je beter kiezen voor een formelere variant.

Overigens speelt niet alleen de bedrijfscultuur een rol. Ook de branche of de sector waarin je werkt, speelt een rol. En niet te vergeten, de functie zelf. Een accountmanager trekt nu eenmaal andere kleding aan als een ecoloog.

  • Trek nette kleding aan

Het is een overbekend gezegde, maar zo klaar als een klontje: je kan maar één keer een eerste indruk maken. Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet. Voor mannen kan dat betekenen dat je een pak en stropdas draagt. Vrouwen kunnen kiezen voor een nette jurk, een blouse met rok of een broekpak. Zoals gezegd: kijk daarbij vooral naar de bedrijfscultuur. Wie er netjes uitziet, straalt professionaliteit uit. Ook toon je respect naar het bedrijf en voor de personen met wie je spreekt. Het laat bovendien zien dat je serieus toegewijd bent aan de baan.

  • Draag kleding waarin jij je comfortabel voelt

Je kleding moet niet alleen netjes en tiptop in orde zijn als je bij een bedrijf gaat praten. Die moet natuurlijk ook comfortabel voelen. Zorg ervoor dat de kleding goed past en niet te strak of te los zit. Verder kun je het beste schoenen kiezen die comfortabel zijn om heel de dag te kunnen dragen. Zo ben je nog zelfverzekerder en ga je met meer zelfvertrouwen het gesprek in.

  • Kies voor neutrale kleuren

Oké, als je als docent bij de Kunstacademie solliciteert is vrolijke, kleurrijke en fleurige kleding waarschijnlijk niet zo erg. In veel andere gevallen is het wijs en verstandig om neutrale kleuren te kiezen als je naar een sollicitatiegesprek gaat. Zwart, grijs, donkerblauw, wit of beige zijn prima kleuren om mee voor de dag te komen. Met die kleuren straal je professionaliteit en zakelijkheid uit. Bovendien zorgen deze kleuren ervoor dat de focus op jou als sollicitant blijft. Zo kun je nog beter toelichten waarom jíj die bewuste baan moet krijgen.

Wil je meer advies hierover? Trek dan zeker eens aan de bel bij één van onze recruiters.

Gerelateerde artikelen

Waarom je in de sales zou moeten gaan werken

Denk je bij sales aan snelle jongens in strakke pakken? Dat hoeft niet perse zo te zijn. Ook iets minder snelle personen kunnen prima in de branche werken. Zolang je maar beschikt over een flink portie lef, commercieel inzicht en doorzettingsvermogen. Communicatieve vaardigheden, empathie, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, productkennis, organisatorische vaardigheden, geduld, klantgerichtheid of onderhandelingsvaardigheden. Beschik je […]

Lees artikel

Thuiswerken, wat zijn de voordelen en nadelen?

Ooit was thuiswerken een uitzondering. Tegenwoordig geven moderne werkgevers hun personeel steeds meer ruimte om thuis hun werk te doen. Maar wat zijn de voor- en nadelen? En wat is een goede thuiswerkplek? Je kunt ze ongetwijfeld nog wel herinneren: de financiële crisis van 2008 en de COVID-19-pandemie vanaf 2019. Die crises dwongen veel bedrijven […]

Lees artikel

Brys: ‘polderjongens’ die gaan voor ultieme match tussen klant én kandidaat

Zoek je naar office professionals voor je bedrijf of organisatie? Drink dan eens een bak koffie met één van de recruiters van Brys. Accountmanager Adriaan Provoost: “Het leukste voor ons is altijd als er na een aantal maanden een bedrijf belt hoe blij ze zijn met de bemiddelde kandidaat. Dat ze bij wijze van spreken […]

Lees artikel